Şeref Oğuz: Halka açılmak sarsıntıya dönüşmemeli
Yılbaşından bu yana halka açılan şirket sayısında rekor sayıya ulaşıldı. Bu dönemde 32 şirket halka açıldı ve 41 milyon 700 bin katılım gerçekleşti. Ekonomi uzmanı Gurur Oğuz, KKM’den çıkış sırasında borsaya olan bu ilgiyi olumlu bulduğunu belirterek, sürecin bir nevi kitlesel fonlama gibi geliştiğini belirtti. Küçük tasarruf sahiplerinin girişimcileri bağış yoluyla desteklemesi sistemine benzer bir halka arz sürecinin yaşandığını belirten Oğuz, “Aslında sermayeyi tabana yayma hayali ilginç bir zamanda ve tuhaf bir şekilde gerçek oldu.”
Şeref Oğuz ise halka açılmanın bu kadar kolay olmasının çeşitli riskleri beraberinde getireceğine dikkat çekerek küçük yatırımcıları uyardı. Oğuz’un “Halka arzlar kitlesel fonlamaya dönüşüyor” başlıklı yazısının ilgili kısmı şöyle:
“Halka açık olmak bu kadar kolay mı?
Elbette hayır… Uyulması gereken birçok kriter var… Ancak borsanın kaynağa ihtiyacı varken, hükümetin borsa rallisine ihtiyacı varken, yatırımcının enflasyona karşı direnmesi gerekiyor ama SPK durumu ‘incelemedi’ halka arzlar. Bir bakıma ölçeği, KOBİ’si veya OBİ’si ne olursa olsun halka arza açılmaya çalışan şirketlere yardımcı oldu.
Bu eğilimin riskleri yok mu?
Mümkün değil mi? Hem de çok… Ancak artık bu riskleri ölçmek yerine fırsatları kovalayan bir kitle var… Bu yüzden kitlesel fonlamaya benzetiyorum. Bir taraftan sermaye tabana, diğer taraftan hükümete yayılacak; ‘Borsa ekonominin barometresidir, endeks 10 bine doğru gidiyor, ekonomi iyi gidiyor’ diyecek. Üstelik cebinde 3-5 kuruş parası olanların enflasyona karşı cephe oluşturma umudu da canlı tutulacak. Ancak tüm bunlar borsanın tanıdık hastalıklarının bir daha tekrarlanmayacağı anlamına gelmiyor. Yüksek kârın yüksek risk anlamına geldiği asla unutulmamalıdır…
SİZ KAMUOYUNA AÇILMAK İSTEDİĞİNİZDE, KAMU DA SİZE AÇIK OLABİLİR.
Kitlesel fonlamaya yönelen borsadaki halka arzlarda şimdilik işler iyi gidiyor. Ancak finansal okuryazarlığın düşük olduğu bir ortamda küçük yatırımcıların korunmasına dikkat etmek son derece önemlidir. Sonuçta ‘gelin gelin’ diyerek borsaya davet edilen, ardından ‘rezalet’ mağduru olan milyonlarca insandan bahsediyoruz.
Ayı ve boğa piyasaları yerine güncel hava durumu; mirket pazarı… Bu nereden çıktı?
Bu bir kalabalık ve Serengeti ovalarında her zaman yırtıcı hayvanlara karşı tetikte olan, en ufak bir tedirginlikte hızlı hareket eden, araştıran, gözlemleyen birçok Z kuşağı… Hisselerini aldıkları firmanın mağazasını ziyaret ediyorlar; ‘İyi misin diye bakmaya geldim’ diyecek kadar saf…
Hükümet yükselen borsayı seçim propagandası aracı veya OVP’nin kanıtı olarak kullanmamalı. Sayısı 6,5 milyona ulaşan bu kitlenin ‘finanse edilmeye’ çalışılırken ‘kitlesel sarsıntıya’ maruz bırakılmaması gerekiyor. SPK bu gruba iyi sahip çıkmalı, onu korumalı ve rencide etmemelidir.” (HABER MERKEZİ)