Kerem Kınık: İstifam kaosa dönüşüyor!
ANKARA (İGFA) –Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin sonuçlarının tüm taraflarla birlikte araştırılması, depreme dayanıklı yapı stokunun oluşturulması ve kentsel dönüşüm uygulamalarının etkinliğinin artırılması için alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan TBMM Araştırma Kurulu, AK Parti Afyonkarahisar Genel Başkan Yardımcısı Veysel Eroğlu.
Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık, heyete kurumun kuruluş tarihi ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
Türk Kızılayı’nın 6 milyon bağışçısı, 7.5 milyon kan bağışçısı ve 300 bin aktif gönüllüsü olduğunu kaydeden Kınık, 2 bin çalışanı ve 149 bin 107 gönüllü ile hizmet verdiklerini söyledi.
Kınık, Türk Kızılayı’nın çadır stokları hakkında şu bilgileri verdi:
“Kendi stoğumuzdaki 50 bin çadırla birlikte 93 bin 551 paydaşımız olan Erbil, Romanya ve Bulgaristan’daki tüm çadırlarımızı bölgeye seferber ettik. 6 Şubat’tan bu yana fabrikalarımızda AFAD, 36 bin Düne kadar 720 çadır.”
Kınık, Türk Kızılayı’na yapılan bağışlarla ilgili olarak, “101 ülkeden 154 kurum ve kuruluş Kızla’ya 55 milyon dolarlık yardımın yanı sıra 13 milyon dolarlık nakdi yardım ulaştırdı. Türk Kızılayı ile uluslararası davet yaptık. Kızılay ve Kızılhaç. 350 milyon İsviçre frangı davetti, bununla ilgili. 106 milyon İsviçre frangı taahhüt ettik.” söz konusu.
TBMM’nin resmi internet sitesine aktarılan komisyondaki detaylı görüşmelere ilişkin haberde Kınık, Türk Kızılayı’nın Yaraları Birlikte Saralım Kampanyasında 3 milyar 194 milyon 995 bin 193 lira toplandığını söyledi. Hilal.
“AFAD ile birlikte başlattığı Türkiye Tek Yürek Kampanyasında 919 milyon 982 bin lira bağış sözü verdi. Bize taahhüt ettiği 919 milyon liranın 565 milyon lirası hesaplarımıza aktarıldı. 6 Şubat’ta Türk Kızılayı’na 6 milyar liraya varan bağış yapıldı: “Gelen yardımlardan bugüne kadar 5 milyar 530 milyon 163 bin lira harcadık ve deprem bölgesine aktardık.”
MEPLERİN SORULARINI DA CEVAPLADI
Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık, sunumunun ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Depremin ilk günü bölgeye gittiklerini ve tüm kapasiteleriyle çalışmaya başladıklarını belirten Kınık, ekiplerin ilk kez sahaya çıktığı hakkında da bilgi verdi.
“Atayarak iktidarın yarattığı bir kuruma dönüştünüz” iddiasına yanıt veren Kınık, bu iddianın gerçeği yansıtmadığını, 3 yılda bir genel kurulun yapıldığını ve cumhurbaşkanlığına seçilerek geldiğini belirtti. 2016 yılında iki listenin yarıştığı genel kurul ile.
Başkentgaz’ın Kızılay aracılığıyla Ensar Vakfı’na yaptığı bağışla ilgili olarak Kınık, “Anılan şirket, Kızılay aracılığıyla öğrenci yurdu yapmak istediğinde, gayrimenkul iştiraki aslında yatırım ortaklığı olduğu için vergiden muaftı. Bundan dolayı herhangi bir vergi kaybı söz konusu değil. Yapılacak projenin Kızılay tarafından yapılması istendiği için böyle bir başvuruda bulunuldu.” ifadeleri kullandı.
AHBAP’A HABERİM OLMADAN SATIŞ
Dostlar Derneği’nin Kızılay’dan çadır almasıyla ilgili soruyu yanıtlayan Kınık, “Dostlar Derneği’ne 10 Şubat’ta çadır satışı yapıldı. Dostlar Derneği Başkanı ve benim bundan haberimiz yoktu. bilgim.” söz konusu. Kınık, satış sırasında kendisine sorulmadığını da belirtti. dedi.
“İstifam KAOS’A DÖNÜŞÜYOR”
“Neden istifa etmiyorsun?” Soruyu yanıtlayan Kınık, “Kızılay bir yönetim kurulu tarafından yönetilir. Lideri istifa ettiğinde tüzüğe göre 2 ay içinde genel kurul ziyareti gerekir. Kızılay’ın idari görevi durur ve yönetim kurulur.” Sahadaki 300 bin gönüllümüz kaosa dönüşüyor.” dedi.
Kan bağışının bir insan dokusu olduğunu ve alınıp satılamayacağını kaydeden Kınık, kanın para karşılığında satılmasının yasalara aykırı olduğuna dikkat çekti.
Son kullanma tarihi geçmiş gıdaların depremzedelere gönderildiği iddialarına ilişkin olarak Kınık, tüm mutfak ve atölyelerinde ürettikleri gıdalardan alınan numunelerin bazı testlerden geçirilerek vatandaşlara teslim edildiğini, son kullanma tarihi geçmiş gıdaların verilmesinin söz konusu olmadığını vurguladı. vatandaşlara.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Depremin olduğu ilk gün Hatay’a 35 TIR göndermemiz istendi. Kamyonlar boş kalmasın çadırları alalım dedik. haber verin ama öğlene kadar dönüş olmayınca daha fazla beklememek için tırları boş gönderdik.” Sözlerinin sorulması üzerine Kınık, bu konuda iç soruşturma yaptıklarını ancak herhangi bir sonuca varılmadığını söyledi. onları resmen.
Kınık, milletvekili adayı olmayı düşünmediğini de belirtti.
Toplantıda Türk Kızılayı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı temsilcileri sunum yaptı.
Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Eray Çınar, depremin ardından ekipleri hızla deprem bölgelerine yönlendirdiklerini söyledi. İl dışından ilk ekiplerin saat 08.00’de Adıyaman’a geldiğini kaydeden Çınar, ekiplerin Hatay’a 07.45, Kahramanmaraş’a 08.02 ve Malatya’ya 07.15’te ulaştığını söyledi. Çınar, bölgede bakanlığın kurduğu sahra hastanelerinde 590 bin 468 hastanın tedavi edildiğini, 51 bin 642 yaralının ise diğer illerdeki hastanelere sevk edildiğini bildirdi.
DSİ Genel Müdür Yardımcısı Murat Alp de depremin ardından iş makineleriyle bölgede yerlerini aldıklarını, DSİ’nin 3 bin 42 iş makinesiyle bölgede 3 milyon ton moloz kaldırdığını kaydetti.