Ekonomi

Buğdayda üretici tüccarın insafına kaldı

Sezon öncesi 2022-2023 dönemi için Ulusal Toprak Mahsulleri Ofisi tahminini 20 milyon ton, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ise 20 milyon 500 bin ton buğday ve 8 milyon 600 bin ton rekolte varsayımında bulundu. Dünyadaki gıda krizi nedeniyle yüksek verim büyük önem taşıyor ve umut veriyor ama madalyonun diğer yüzüne baktığımızda bazı uygulamaların tahıl üretimini sürdürülemez hale getirdiğini görüyoruz. Ortaya çıkan çalışmanın tüm iddiaları geride bırakarak 21 milyon tonu aşması bekleniyor.

BUĞDAY FİYATLARININ MAKARNAYA YÜKSELMESİ ÇİFTÇİLERİN GÜLÜSÜNÜ ARTTIRDI

Mardin Hububat Çiftçileri ve Hububat Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Şerif Oter, “Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek TMO’nun yer ve finansman bulamadığı yerde çiftçiyi korumak için devreye gireceğini açıklamasının ardından buğday fiyatları yükselmeye başladı. “Hazine ve Maliye Bakanı’nın açıklamasının ardından fiyat günde 100-200 lira arttı. Gaziantep’te bu sabah 500 lira birdenbire yükseldi. Bu fiyatlar uygun oldu, çiftçimiz nefes aldı’ şeklinde kaydetti.

Hasatın bitmek üzere olduğu günümüzde ekim maliyetleri enflasyonun üzerinde artıyor ve buğdayını TMO’ya veremeyen üretici, tüccara bedelsiz satmak zorunda kalıyor.

AKARYAKIT VE GÜBRE FİYATLARININ ETKİSİ

Hatırlanacağı üzere 14 Mayıs seçimleri öncesinde akaryakıtın litre fiyatı 19,76, motorinin litre fiyatı ise 18,58 liraydı. Seçimden bu yana akaryakıta yaklaşık 14 lira 25 kuruş, motorine 13 lira 80 kuruş zam yapıldı. Şu anda bir litre mazotun fiyatı 38 lira üzerinden baz alınıyor.

Biçerdöver fiyatları bir yılda yüzde 80 arttı. Tarımsal üretimin en değerli maliyet kalemlerinden biri olan üre de zam dalgasından nasibini aldı. Taban gübresi yüzde 30 artarak 8 bin 500 liradan 11 bin liraya, üre gübresinin tonu yüzde 42 artarak 9 bin 500 liradan 13 bin 500 liraya çıktı. Ton başına tam 4 bin liralık bir artış oldu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) verilerine göre 2022 Temmuz ayında üre gübresi 13 bin 500 TL’den satıldı. Geçmişte 9 bin liranın altına düşen gübre fiyatları yeniden aynı seviyeye geldi. Üretici, yüksek girdi maliyetleri ile yeni dönemin hazırlıklarına yeniden başladı.

GEÇEN YILIN ALTINDA ALIŞVERİŞ ALIŞVERİŞİ

Öte yandan, devletin açıkladığı makarnalık buğday için 10.20 lira, ekmeklik buğday için 9.35 lira, yem işi için 8.25 lira olan taban fiyatla işini işyerine satamayan çiftçi ise işyerinde kalıyor. aracısının merhameti.

Sivaslı yapımcı Erhan Taş buna güzel bir örnek. Sivas’ın Şarkışla ilçesi, rakım yüksekliği ve sert hava koşulları nedeniyle Türkiye’de son buğday hasadının yapıldığı bölgelerin ortasında yer alıyor. Şarkışla’da 1.200 dekarlık alanda buğday eken Erkan Taş, TMO’ya 400 tonluk buğday kotası olduğunu belirterek, 1 ton buğday bile satamayacağını söylüyor.

Taş, arazisinin her yerine kızılçam tipi buğday ekmiştir. Ofise götürdüğünde bir çok bahanelerle buğdayının alınmadığını söylüyor. Taş, “Geçen yıl TMO’ya 7,80 TL’ye yemlik buğday sattım. TMO’nun bu yılki alım fiyatı 8,25 TL. 400 ton kotam olmasına rağmen Ofis’e 1 ton bile satamadım. Ofis her türlü bahaneyle ürünü almıyor. 5,45 TL’ye buğdayı tüccara vermek zorunda kaldım. Bu geçen yılın oldukça altında. Bu durum çiftçiye darbe, aracıya avantajdır. Ekim geliyor. Buğdayı zararına vermek zorunda kalan üretici ekerken korkaklık yapacaktır.”

HAZİRAN AYINDA TİCARET DEPOLAMAYA BAŞLIYOR

Bu yılki rekoltenin bol olacağının dönem başında belli olduğunu söyleyen üretici birlikleri, tedbirlerin son dakikaya bırakılmasını eleştiriyor. Birlik temsilcileri, “Buğdayda ihracattan söz ediliyor. Böyle olursa fiyat yükselir ama tüccar üreticinin elindeki buğdayı aldığı için kazanan yine aracılar olur ve çiftçi ürününü geçen yılın fiyatının altında sattı.”

Tarıma geç müdahaleler ne yazık ki işleri çıkmaza sokuyor. Bu yıl biçerdöverler tarlaya girdiğinde buğday ve arpada taban fiyat açıklanmadı. Haziran ayında açıklandığında zaten tüccar tarafından depolanmaya başlamıştı.

Aynı çarpık döngü fiyat müdahalesinde de kendini gösteriyor. Yarın Tarım Bakanlığı’nda bakanlık yetkilileri ve üretici birlikleri arasında buğday fiyatlarına müdahale için toplantı yapılacak. Makarna üreticileri buğday fiyatlarının artırılmasından yana değil. Rusya’nın tahıl koridorunu askıya almasıyla ilgili olan makarna şubesi, buğday stokunun elzem olduğunu dile getiriyor. Üretici birlikleri ise bir yandan maliyetlerin artması, diğer yandan buğday fiyatlarındaki düşüşün üreticileri zor durumda bıraktığına dikkat çekerek, buğday fiyatının sürdürülebilir bir düzeye getirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. seviye. Ayrıca bir ihracat vizesi gerektirir. Buğday ihracatının önü açılırsa bu fiyatları dengeler.

TMO: ALMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Tekirdağ’ın Muratlı ilçesinde, çiftçiden Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) gelen ağır buğday satış talebini karşılamak üzere açık tarla alım merkezi oluşturulması için çalışma başlatıldı. Düzenlenen alanda kısa süre içerisinde alımlar başlayacak.

TMO’nun kendilerine gelen tüm işleri almaya hazır olduğu belirtilirken, bu yönde olumlu adımlar atıldı. Beklentiler üzerine Muratlı Kaymakamı Bülent Uygur’un girişimleriyle Turan Mahallesi 656 1 parsel 656 parsel 2 parsel tescilli arsa üzerinde açık yığın site hazırlıkları devam ediyor.

Greyder ve kepçelerle TMO mühendislerinin tanımları çerçevesinde şantiyeler hazırlandı. Muratlı Ziraat Odası Başkanı Nadir Borucu da çalışmaları yerinde inceledi.

Çalışmaları sosyal medya hesabından paylaşan TMO Tekirdağ Bölge Müdürü Bihter Demiral, şunları söyledi: “Bize gelen tüm ürünleri almaya hazır olduğumuzu söylediğimizde ciddiydik. Serbest piyasada fiyatların bizimle rekabet etmeye başladığını duysak da bunu yapmaya devam edeceğiz.”sözlerini verdi.

KAYNAK: Türkiye GAZETESI, AJANSLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu